Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Κυβερνητική «αδράνεια» στην υλοποίηση του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Για αδράνεια και αναβλητικότητα στην εφαρμογή και υλοποίηση του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας στην Περιφέρεια του Ν. Αιγαίου, κατήγγειλαν τη κυβέρνηση ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γ. Βρούτσης και η Βουλευτής Δωδεκανήσου κα Μίκα Ιατρίδη σε ερώτηση που κατέθεσαν από κοινού στη Βουλή.
Οι δυο νησιώτες Βουλευτές στην ερώτηση τους προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, υπογράμμισαν ότι ήδη από τον περασμένο Αύγουστο (2009) η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε δεσμεύσει περί τα 250 εκατ. € στο Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας για τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. Πρόγραμμα που σχεδίασε η Ν.Δ., κατόπιν αιτημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, προκειμένου να ενισχύσει οικονομικά τις Περιφέρειες Ν. Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες μετακινήθηκαν από το Στόχο 1, στο Στόχο 2.
Μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές τόνισαν ότι από το τελευταίο τρίμηνο του 2009, παρατηρείται μια στασιμότητα σε δράσεις και έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μέσα από τη χρηματοδότηση του ανωτέρω Προγράμματος. Γεγονός, πουδυστυχώς καταδεικνύει την αδράνεια, την αναποφασιστικότητα και την προχειρότητα τόσο του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, όσο και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βρούτσης, αυτή η ολιγωρία της Κυβέρνησης θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών της χώρας, ενώ το χειρότερο σενάριο που προκύπτει μέσα από τις «κυβερνητικές διαρροές» προς τα τοπικά ΜΜΕ, προβλέπει ότι μόνο 20 εκατ. € από τα 250 (9 εκατ. στις Κυκλάδες και 11 εκατ. στα Δωδεκάνησα) αναμένεται τελικά να εκταμιευτούν από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα για το 2010.

Ο κ. Βρούτσης καλεί την κυβέρνηση να πάρει άμεσα θέση και να επιταχύνει τις διαδικασίες ενεργοποίησης του Προγράμματος, καθώς οι πόροι του λειτουργούν συμπληρωματικά στα πόσα που δεσμεύτηκαν από το ΕΣΠΑ (2007-2013), προκειμένου να αξιοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας.

Η σωστή και άμεση αξιοποίηση των συγκεκριμένων πόρων, με δίκαιη κατανομή σε ώριμα και αναγκαία έργα σε κάθε νησί των Κυκλάδων, θα δώσει το απαραίτητο οξυγόνο στην ανάπτυξη των νησιών, ειδικά αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο.


Related Posts :



Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου